Ali - kateri so bili razlogi za razvitje takega sistema?

Spomladi leta 2011 je Robert Lienert (ustanovitelj sistema AlpinRes) od prijateljskega para izvedel, da bosta prijatelja kmalu ponovno delovala kot nadomestna oskrbnika koče. Občasno pomagata ob vikendih in prevzameta skrb za kočo SAC, da lahko imata stalna oskrbnika koče prost konec tedna. Že več tednov so bila vsa mesta za ta vikend zasedena. Številna povpraševanja je bilo medtem treba zavrniti. Veselila sta se intenzivnega, vendar izvrstnega dela.
Po tem vikendu sta pripovedovala, da cela skupina enajstih oseb ni uresničila rezervacije. Brez odpovedi ali obvestila, hrana je bila pripravljena in dobiček za celoten spalni prostor je izpadel. Nato pa je bilo potrebno še veliko truda, da so neprispeli gostje poravnali vsaj znesek za neprispetje. Zares neprijetno.

Ta zgodba je Roberta navdihnila in mu skupaj z lastnimi doživetji in opazovanji ves čas hodila po glavi; "Saj tako ne more biti. Ne, tako ne sme biti. Koča je storitveni obrat in bi morala imeti več manevrskega prostora za delovanje. Dlje in več kot sem se pogovarjal z oskrbniki koč, opazoval dogajanje in se spraševal o smotrnosti postopkov, bolj sem ugotavljal, da trenutno stanje oz. stroški in dobički koč nikakor niso usklajeni. Koča deluje po načelu zaupanja in je pravzaprav odvisna od dobre volje gostov, predpise in terjatve izvaja le s težavo in ima večinoma sistem rezervacij iz leta pribl. 1950 (telefon, knjiga, pisalo in radirka). Gostu pa tudi ni na voljo primerljivo prenočišče na drugi strani ceste, tukaj mora koča vsekakor pridobiti več pravic in možnosti. Če konec koncev pomislimo tudi, v kakšnem okolju in pod kakšnimi pogoji nudi izjemne storitve, na obsežno časovno dostopnost ter kako je delo plačano - bi vsak podjetniško, socialno in ekološko usmerjen človek zmajal z glavo."

Pa tudi z vidika gosta (planinci/alpinisti) bi bilo zelo zaželeno, če bi se lahko prenočišča in po možnosti tudi oskrba v koči rezervirali in plačali kar od doma ali iz pisarne. Od tod se običajno načrtuje tudi pot in digitalne možnosti so danes zelo pogosto uporabljane in priljubljene. Zakaj torej ne tudi pri rezervaciji in plačilu koče?
Za Roberta kot samostojnega spletnega podjetnika se je tako kmalu oblikoval profil zahtev oz. opis projekta za spletni portal, prek katerega je mogoče rezervirati in plačati mesto v koči - v celotnem alpskem prostoru. Že junija 2011 se je začelo programiranje in eno leto zatem je bila na spletu na voljo beta različica. V sistem so stekle številne osnovne funkcije, želje, ideje in novosti. Po intenzivnem poskusnem obdobju je bil portal decembra 2012 dostopen.